Varaston muutos toimivaksi puutarhavajaksi

Tavaroiden ja toimintojen uudelleenjärjestämistä

Puutarhavaja
Puutarhavajan sisustamiseen käytettiin muista projekteista ylimääräisiksi jääneitä kierrätystavaroita.

Varsin usein näiden meidänkin pihan muutosten ja erilaisten projektien takana tuntuu olevan alitajunta. Alitajunta joka salaa ja vaivihkaa muokkaa lehtien tunnelmakuvat omiin unelmiin ja tarpeisiin sopivaksi.  Kuvan tila toimi useita vuosia normaalina pihavarastona, jonne kerättiin ruohonleikkuri ja muu ns. kuusen alle kelpaamaton tavara. Autotallin valmistumisen myötä osa tämän varaston tavaroista siirrettiin säilytettäväksi toisaalle. Yllättäen pihavarasto olikin puolityhjänä ja valmiina muutokseen unelmien puutarhavajaksi.

Sadevesien talteenotto suoraan rännistä

Puutarhavaja ulkoa
Toimivan kastelujärjestelmän luomiseen ei rinnetontilla tarvita sähköä.

Yläpuolisessa kuvassa puutarhavaja sijoittuu ulkorakennuksen päätyyn. Sijaintina ihanteellinen kasvihuoneen ja kohopenkkien läheisyydessä. Sadevesien talteenotto hoituu suoraan rännistä toisiinsa kytketyillä 200-litraisilla vedenkeruuastioilla. Rinteen männynrunkoisessa kohopenkissä on upotettuna saavi, josta auringossa lämminnyttä vettä otetaan kastelukannulla.  Tulevan kesän projektina on rakentaa kasvihuoneeseen kunnollinen ilman sähköä toimiva kastelujärjestelmä.

Puutarhavajan sisältä löytyy pöytätilaa niin ruukutukseen kuin muuhunkin työskentelyyn. Vajan seinillä roikkuu tukevia sipulien, yrttien ja kuivakukkakimppujen kuivatukseen tarkoitettuja metalliverkkoja. Istumapaikkoina toimivat puusta tehdyt jakkarat. Vajassa on tilaa myös riippumatolle, jossa saadaan nokoset otettua sateen sattuessa. Kunnon riippumatto kyllä toimii paikasta kuin paikassa.

Lisätietoja riippumaton valinnasta voi lukea Sport Fitness Advisorin sivuilta osoiteessa https://www.sport-fitness-advisor.com/best-camping-hammock.html

 

Suklaakirsikka
Pari vuotta kokeilussa ollut suklaakirsikka on antanut runsaan kukinnan ja uskomattoman sadon.

6 thoughts on “Varaston muutos toimivaksi puutarhavajaksi

 1. Onpas kiva puutarha! Minäkin laitoin pihalla olevan pienen teräshallin varasto- ja puutarhakäyttöön. Kastelujärjestelmä olisi meilläkin aika hyvä juttu kun kasteltavaa riitttää paljon.

  1. Kiitos kommentista. Itse ”liputan” muutosten puolesta. Yleensä aika viimeistään näyttää minkälaisille parannuksille on tarvetta. Kastelujärjestelmien parissa puuhastelua jatketaan muuten täälläkin, niin tihkuletkujen kuin villalanka ruukussa -patenteilla.

 2. Hei vau, ihan mahtava idea ja miten kaunis lopputulos! Olemme itse kunnostamassa varastoa myös ja pitää ehdottomasti jotenkin hyödyntää tätä ideaa. Kokonaan tila ei anna periksi, mutta osittain ainakin. Tuo riippumatto on myös ihan täydellinen lisä – sadepäivinä sinne vain pötköttelemään ja fiilistelemään tunnelmaa vaikka kirjan kanssa!

  1. Hei. Ja iso kiitos kannustavasta palautteesta. Ehdottomasti kannattaa varastot ja muut tilat ottaa tehokäyttöön. Netistä kyllä löytyy ideoita jokaisen tarpeisiin.
   Tuonne varastoon voisi vielä laittaa sellaisen aurinkokennoilla toimivan lamppuketjun, niin tila toimisi iltahämärässäkin. Tällainen suunnittelu ja touhuaminen on kyllä
   ihan parasta.

 3. Tehän olette saanu todella siistiksi tuon teidän puutarhavajan ja hyvin pystyy nyt laittelemaan tavaroita sinne. Meidänkin pitäisi ottaa projektiksi meidän ulkovajan siivoaminen, sillä se pursuaa tavaraa eikä sitä tietenkään ole tarkoitettu vaan rojuvarastoksi. Haluaisin nimenomaan noin, että sinne pystyisi kävelemään sisään ja tavarat olisivat siististi hyllyillä. Pitää ottaa projektiksi tässä joku viikonloppu. Kiva idea tuo veden kerääminen ja ekologista. Kiitos kivasta kirjoituksesta!

  1. Kiitos Maija. Tämä varasto oli aikaisemmin juuri sellainen romuvarasto. Hieman kysyi sinnikkyyttä kantaa kaikki ulos, ja selvittää mitä on tullut säilöttyä. Ja lämmin tuli siivotessakin, kun hiirien takia pidin suojavarustusta. Onneksi muutoksen näkee heti, ja se kannustaa jatkamaan. Tehokasta viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *