Historia

Tarinan alku

Rivitalopiha
Rivitalon takapihan nurmialueen osuus pieneni vuosi vuodelta.

Puutarhaharrastus tuli elämääni 2000-luvun puolessa välissä, jolloin muutimme mieheni kanssa vuokrakerrostalosta omaan rivitaloasuntoon. Koska kyseinen talo oli jo hieman vanhempi, tarkoitti se myös kunnollista isoa takapihaa. Harrastuksen alkuvuosina laajentuivat jo olemassa olevat kukkapenkit. Samalla alkoi myös tutustuminen kasveihin, pääasiassa pensaisiin ja perennoihin. Puiden istuttamisen aika oli vasta vuosia myöhemmin. Rivitalon takapihaa hyödyntäessäni kaivoin sinne myös ensimmäisen 1700-litraisen piha-altaani. Muita tässä pihassa toteuttamiani projekteja olivat mm. kasvihuoneen, pihavaraston ja koristekaivon rakentaminen. Kuluneet vuodet vahvistivat uskoa omiin kykyihin puutarhan suunnittelussa sekä toteutuksessa.

Kasvimaa

Uudet laajemmat suunnitelmat

Kiinnostus pienimuotoiseen hyötykasvien viljelyyn ja hedelmäpuihin syttyi hieman rivitaloon muuttamisen jälkeen. Takapihan käytössä olevat neliöt kuitenkin asettivat rajoituksia esimerkiksi useamman omenapuun ja marjapensaan istuttamiselle. Hyötytarhaan tarvittavat lisäneliöt hankittiin maaseudulta, mistä sukuni oli kotoisin.

Maaseudulle hyötytarhaa tehtiin vuodesta 2008 lähtien. Alussa viikonloppuisin tehtävät työt olivat lepikon raivaamista. Sitä seurasi vanhojen juurien repiminen ja kesantopellon kylvökuntoon laittaminen. Ensimmäiset istutukset paikalle suoritettiin vuonna 2009. Kasteluveden varmistamiseksi kasvimaan ympärille kaivettiin ojat ja pieni luonnonlampi ruopattiin vesikasveista puhtaaksi. Tämän tekemisen taustalla iti itselläni ajatus, jossa seuraavan asunto olisi omakotitalo tämän kyseisen hyötytarhan laidalla. Ellei tästä ajatuksesta mitään tulisi olisipa aikakin ns. siirtolapuutarha periaatteella toimiva kesäpaikka valmiina. Rivitalopihan kukkapenkkejä siistiessäni tai taimialennusmyynneissä käydessäni siirtelin ylimääräiset kasvit tälle hyötytarhalle. Vuonna 2009 syksyllä oli aika hakea rakennuslupaa omatotitalolle, jonka takapihalla kasvoi jo kolme omenapuuta.

Rakennusaika ennen takapihaa
Tontin raivausta keväällä 2010.

Muutto maaseudulle toteutui vuoden 2010 kesäkuussa. Niin ikään samana syksynä tehtiin kaivinkokeella pihatöiden pohjat. Rinnetontti ja kova savimoreenipohja takasi kaivinkoneelle kolmen päivän työn. Konetöiden jälkeen piha sai nykyisen muotonsa, ja 166 maakiveä löysivät paikkansa kohopenkkien laitoina. Näistä vuosissa ja niiden aikana toteutetuista projekteista on tullut tämän puutarhan ja itse harrastuksen alku.  Yksin tähän kaikkeen en kuitenkaan olisi pystynyt, vaan tässäkin puutarhassa löytyy sen hyvin luovan rouvan takaa, kovin ahkera mies.

Arovuokko
Metsäpuutarhassa pensaiden ja puiden alustoilta löytyy paikka voimakkaasti leviäville vuokoille.

Blogissani kerron tästä kotipuutarhasta, sen suunnitelmista ja muista toteutuneista projekteista. Opiskelen aihetta lisää sekä etsin ideoita käytäntöön. Pyrin teksteissäni kommentoimaan tekemisiäni ja kertomaan perusteluja havainnoille. Tervetuloa seuraamaan sivujani!