Kuinka hyvää aikaa onkaan talvella suunnitella tulevia projekteja. Tässä tapauksessa ropellihatun potkuri oli jo syksyllä ottanut tuulta ja suunnitelma uudesta hyötytarhasta kasvihuoneineen oli valmiina. Tämä tammikuun viimeinen päivä vietettiin siis puunkaadon merkeissä.
Kasvihuoneen rakentaminen etenee. Rakennuspaikalta on poistettu kivet ja sokkeliperustuksissa käytettävät kakkosneloset upotettiin maahan. Kasvihuoneen käytävälaatat asennettiin soran ja kivituhkan päälle. Istutusaltaiden reunat vuorattiin sisältä sokkelilevyillä. Altaiden pohjalla on katekangas ja sen päällä sorakerros. Istutusaltaissa käytetään ainoastaan multa- ja kasvusäkkejä sekä ruukkuja.
Kasvihuoneen runkotolpat rakennettiin käsittelemättömästä kakkoskakkosesta. Tolppien kastanjan väri saatiin aikaan myrkyttömällä Osmo Color EcoGarden pintakäsittelyaineella. Kasvihuonemuovi kiinnitettiin naulaamalla runkotolppiin vajaan seinän levyisinä paloina. Muovin päälle kiinnitettiin punaiseksi maalattu rimoitus ruuveilla. Vajaamittaisten muovien ja ruuvien käytö mahdollistaa myöhemmin rikkoutuneiden muoviosien vaihdon moduuli kohtaisesti. Reilun kolmen vuoden käytön jälkeen kasvihuone on yllättänyt kestävyydellään. Muoviin on tullut muutamaan kohtaan pieniä reikiä, ilmeisesti puista tipahtaneista oksista. Näiden reikien korjaaminen on hoitunut hyvin kaksipuolisella asennusteipillä, jonka käyttölämpötila +80 – -30 astetta.
Kasvihuoneiden ominaisuuksien vertailua
Jos vertaan muovi- ja kennolevykasvihuoneita keskenään voin omakohtaisesti suositella normaalista kasvihuonemuovista rakennettua huonetta. Mallin voi suunnitella omien tarpeiden mukaan ja hinnaltaan tämä on edullinen vaihtoehto. Toki tässä tarvitaan myös rakennustaitoja, joten sijoituspaikkaakin kannattaa hieman miettiä.
Kennolevykasvihuoneen omistajana sinun kannattaa varmistaa että kasvihuoneen runko on kunnolla pultattuna alustaansa. Seinien kennolevyt puolestaan liimaisin jonkinlaisella säänkestävällä tiivistemassalla runkoon kiinni. Itse en tätä liimaamista tehnyt kahden aikaisemman kennolevyhuoneen kohdalla. Ja muistan vieläkin sen saappaan alta kuuluvan napsahduksen kun kävelin ensi lumen peittämän kennolevyn päältä. Kennolevyjen kohdalla puhetta on ollut myös niiden UV-suojauksesta. Onko UV-suojaus molemmilla puolilla levyä vai vaan toisella? Itse en silmämääräisesti huomannut levyissä eroa paikalle asennettaessa. Vuoden käytön jälkeen kuitenkin osa levyistä oli selvästi hapertuneita kasvihuoneen ulkopuolelta.